Spar brændstof og skån miljøet

Vil du spare penge på benzin eller diesel og samtidig forurene mindre? Læs videre her, hvis du vil vide mere om, hvordan du kan køre grønnere og mere økonomisk.

De senere år er det kun blevet dyrere og dyrere at tanke bilen op. Det absolut billigste alternativ er at parkere bilen i garagen, men går den ikke, er her nogle gode råd til, hvordan du reducerer dit brændstofforbrug og skærer toppen af udgifterne. Ved at tænke dig om kan du køre ekstra langt på literen og reducere dine udgifter til benzin og diesel med helt op til 20 %.

  • Tjek dit dæktryk

    Har du tjekket dit dæktryk fornylig? Hvis ikke, så bør du gøre det nu og herefter jævnligt én gang om måneden. Forkert dæktryk påvirker nemlig ikke kun din bils køreegenskaber men også bilens brændstoføkonomi. Hvis dæktrykket er blot 0,5 bar for lavt, bruger bilen 2-3 procent mere benzin. Du finder bilens korrekte dæktryk i din instruktionsbog.

  • Sluk for alt det, du ikke bruger

    Hver gang du tænder for noget i din bil, skruer du op for brændstofforbruget. Sædevarme, bilradio, aircondition og el-bagrude koster også i benzinregnskabet, og tilsammen kan diverse ekstraudstyr bruge helt op mod en liter brændstof i timen. Gør det derfor til en vane at slukke for alt det udstyr, som du ikke bruger.

  • Smid nogle kilo

    Det er ganske enkelt. Jo mere din bil vejer, jo mere brændstof bruger den. Beregninger viser, at din brændstoføkonomi bliver forringet med 1-2 %, hvis du kører med 45 kilo ekstra i bilen. Derfor er det en god idé, at tage tagboksen af, når den ikke er i brug og tømme bagagerum og bagsæde for alt det, du ikke behøver.

  • Kør langsommere

    Der er mange gode grunde til at overholde hastighedsbegrænsningerne – og dit brændstofforbrug er én af dem. Jo hurtigere du kører, des mere benzin bruger din bil. Faktisk bruger din bil omkring 20% mere brændstof ved en hastighed på 130 km/t i stedet for 110 km/t.

  • Kom ned i omdrejninger

    Jo lavere omdrejninger bilens motor arbejder med, des mindre brændstof bruger den. For at køre med lave omdrejninger, skal du skifte gear tidligt og køre i så højt et gear som muligt. Tommelfingerreglen er, at du, for at køre så grønt og økonomisk som muligt, skal skifte gear ved cirka 1500 omdrejninger, hvis du kører i en nyere benzinbil og ved mellem 2000 og 2500 omdrejninger, hvis du kører i en ældre model. Kører du i en dieselbil, skal du skifte gear ved cirka 2000 omdrejninger.

  • Skru ned for vindmodstanden

    Udstyr som tagbokse og cykelholdere, et åbent soltag og vinduer, der er rullet ned, øger bilens vindmodstand, og jo større vindmodstanden er, des mere brændstof bruger du. Faktisk kan en cykelholder med cykel øge dit brændstofforbrug med op til 10-15%. Tag derfor alt ekstra udstyr af bilen, når du ikke bruger det, og hold soltag og vinduer lukkede, hvis du vil køre grønt.

Tilbage til Tips og Tricks